fbpx

Schimbă-ți povestea, schimbă-ți viața
Episodul 1

Schimbă-ți povestea, schimbă-ți viața!


Trăim vremuri interesante, în care dintr-o dată a devenit foarte clar cât este de important să avem resurse rezervate pentru urgențe. Produse medicale, alimentare și de igienă dispar văzând cu ochii de pe rafturile magazinelor. 


Toate astea trebuie însă plătite, cu bani mulți, că deh, prețuri de criză și toate se adaugă peste cheltuielile curente. 


Iată de ce un fond pentru urgențe sau unul de siguranță sunt extrem de importante. 

Într-un astfel de context, ce bine ar fi ca fluctuațiile economice să aibă un impact minim asupra resurselor tale financiare. 


Și, cel puțin din punctul de vedere al banilor, să nu te afecteze nici o pandemie și nici un alt eveniment major, fie el local sau global .


Situația care s-a instaurant în ultimele săptămâni m-a găsit pregătit. 

Mai mult ca sigur că, la fel ca mulți alții, nu m-am așteptat ca amenințarea să fie una de această natură, însă am știut că mai devreme decât mai târziu vom trece printr-o încercare economică. 


Așa că, cel puțin din punct de vedere financiar, consider că sunt pregătit pentru perioada care urmează și, sper eu, și pentru cea de după. 


În fiecare zi sunt recunoscător pentru acest lucru, pentru că uitându-mă în jur, îmi dau seama că este un adevărat privilegiu. 


Sunt privilegiat că pe lângă anxietatea pe care o împărțim cu toții zilele astea, să nu trăiesc și teama de a nu pierde un loc de muncă, de a nu avea destul bani pentru a cumpăra medicamente la nevoie sau de a intra în contact cu boala în drum spre sau în timp ce îmi desfășor lucrul, pentru care am fost nevoit să mă deplasez din casă.

   

Unii poate mă consideră norocos, dar eu știu că pentru acest privilegiu am lucrat mult și, poate cel mai important, am lucrat cu cap, urmărind o strategia clară.

Pot să te asigur însă că nu a fost tot timpul așa…


Mare parte din viața adultă am fost multiprenor și am ales să pun munca pe primul loc.


În ultimii 15 ani am fost voluntar, antreprenor, angajat în privat și la stat, în firme mici sau multinaționale, pe rând sau în diferite combinații. Am avut multe experiențe, frumoase, sau mai puțin frumoase, dar care au contribuit fiecare la clădirea omului care sunt acum.


Ani la rând m-am străduit să „fiu pe val”, am lucrat din greu pentru alții (șefi, angajați, clienți, parteneri etc) deși credeam că o fac pentru mine. În tot acest timp m-am îndepărtat de lucrurile care erau cu adevărat importante pentru mine.


Am conștientizat că majoritatea activităților care mă împiedicau să fiu PREZENT în momentele importante, au avut ca numitor comun fuga după bani, indiferent dacă era vorba de supraviețuire sau de un surplus de bunăstare. 


Când am înțeles că îmi vindeam timpul pentru a câștiga bani, am început să studiez cum să fac banii să lucreze pentru mine și nu invers.


Așa mi-am dat seama că eram blocat! 


Blocat de convingeri limitative, blocat din cauza relației mele cu banii care se baza pe întâmplări de mult trecute, care nu mai aveau rost și nici utilitate în prezent, blocat de lipsa informațiilor și lipsa unei direcții clare în care să mă îndrept.


Știi cum schimbarea direcției unui vapor cu 1 grad, pe o distanță de numai 100 km duce la o  deviație cu 1,74 km față de destinația inițială? Așa am fost și eu: fără un obiectiv clar, incapabil să obțin rezultatele dorite. În ciuda efortului consecvent, lipsa unei direcții clare, a dus doar la irosirea energiei în zadar.


Abia când am clarificat ce îmi doresc cu adevărat și care sunt factorii care îmi ghidează de fapt subconștientul în luarea deciziilor, am reușit să fac o schimbare. 

Practic, am reușit să schimb lumea exterioară lucrând intens la cea interioară.


Ai fi surprins cât de UȘOR poți ieși din blocaj, dacă te dedici descoperirii adevărului despre tine însuți.


În următoarele 3 mailuri vom face împreună câteva exerciții care te vor ajuta să-ți setezi busola mentală, astfel încât să evadezi din labirintul care te ține blocat și să-ți schimbi propria poveste.


Vei ajunge la niște concluzii care te vor surprinde, dar sunt sigur că te vei bucura de descoperirea lor!


Desigur că toți avem problemele noastre în viața ”reală”. 


Există persoane în jurul tău care îți pun obstacole și te țin pe loc. Poate depinzi de ele, financiar sau emoțional, și asta te neliniștește. 


Ai obligații de îndeplinit, poate și datorii....sau poate nu ai, dar ai urgențe care intervin periodic, de obicei în momentul în care crezi că în sfârșit ai reușit să ajungi pe linia de plutire. 


Totul este contra cronometru și totul este pe bani, nu te poți relaxa niciodată pentru că nu ai timp de vacanță sau dacă ai, nu te lasă șeful sau cine știe ce deadline. 

Cel mai probabil lucrezi prea mult într-un job care nu te (mai) împlinește, nu ai timp pentru familie dar nici pentru tine. 


Ești lipsit de energie, de bucurie de a trăi clipa și te întrebi, în rarele ocazii când îți faci curaj să te uiți mai atent la tine și la sufletul tău, unde ești? 


Simți că te-ai pierdut undeva, pe drum sau poate că ai pierdut pe cineva drag. Iar corpul și mintea ta încep, încet, să te trădeze.


Dar asta se întâmplă pentru că privim realitatea printre ghilimele, ca prin niște ochelari care ar trebui să ne corecteze vederea. Pentru că noi suntem cei care alegem să vedem viața noastră așa cum o vedem. 


Din nenumăratele semnale pe care le primim de la tot ceea ce ne înconjoară, creierul nostru construiește realitatea în care trăim, în funcție de convingerile pe care le-am dobândit de-a lungul vieții. 


Bineînțeles, nu vreau să zic că al nostru creier poate să construiască o masă, că nu vreau să te conving că trăim în Matrix. El creează modul în care ne raportăm noi la ea: dacă ne place sau nu, dacă o considerăm utilă, destul de încăpătoare, până chiar și modul de folosire al mesei.


Cred că ai intuit deja că aceste convingeri pot să ne ridice sau pot să ne țină pe loc.

Hai să facem un exercițiu. Acum va fi unul din momentele acelea interesante despre care vorbeam mai devreme. Ce convingeri limitative ai adunat până acum?


Ca să fie mai ușor, am adunat o listă cu o parte din convingerile pe care le-am avut și eu, într-un un moment sau altul, din care, cu o parte încă mă mai lupt:

 • Nu sunt destul de bun/ă

 • Toată lumea se descurcă, doar eu nu
 • Sunt un ratat/o ratată
 • N-aș putea să fac .... niciodată
 • Nu am știut/învățat niciodată să …
 • Nu sunt la fel de bun/ă ca …
 • Sunt prea tânăr / bătrân
 • Nu sunt (încă) pregătit/ă să...
 • Nu am timp să....
 • Nu știu ce vreau 
 • O să fiu judecat/ă dacă….
 • Părerea altora contează
 • Pot să fac singur/ă, nu am nevoie de alții
 • Este inutil să ...
 • Părinții, profesorii ... nu au făcut destul pentru ca eu să....
 • NU EU SUNT RESPONSABIL pentru că...

Sunt sigur că sunt multe altele, pe care te încurajez să le adaugi la listă și să mi le trimiți și mie într-un mail. 


Odată înrădăcinate, aceste convingeri își pun amprenta pe toate deciziile tale.

Dacă vrei să schimbi realitatea în care trăiești, dacă vrei să îți schimbi povestea, atunci trebuie să îți schimbi aceste (și multe alte) convingeri.


Partea bună e că EXISTĂ SOLUȚII pentru fiecare în parte!


Americanilor tare le mai place statistica și de aceea sunt și foarte buni în acest domeniu, așa că am preluat de la ei niște cifre. Studiul a fost făcut în țara lor, dar concluzia se poate aplica global, inclusiv pentru România.


În 2008, în Statele Unite s-au pierdut 2,3 milioane de locuri de muncă! Șomajul a atins un nivel de 10%, un nivel foarte ridicat pentru o economie precum cea a Americii. Ce trebuie să știi însă este că rata șomajului este o MEDIE. Adică, o parte din populației a ajuns la un nivel al șomajului de peste 25%, în timp ce pentru altă categorie acesta s-a menținut aproape de 1%. Care crezi că a fost categoria afectată cel mai puțin de criză? Răspunsul e simplu: cei care aveau venituri mult peste medie. 


Ce concluzie putem trage? 


Dacă îți dezvolți abilitățile care sunt cu adevărat necesare pieței, la un anumit moment cineva sigur te va angaja sau poate chiar te vei angaja singur, indiferent de condițiile economice. 


Așadar, alege să nu te lași limitat de convingerile pe care le-ai avut la un moment dat. 

Privește obiectiv realitatea care te înconjoară și nu te mai concentra pe ceea ce e în afara controlului tău: trecutul tău, condiția materială, așteptările altor oameni, starea economiei etc. 


Investește-ți energia în ceea ce poți controla: poți să te perfecționezi într-un anumit domeniu, să găsești modalitate de a utiliza ce știi să faci cât mai lucrativ, să înveți cum să îți folosești timpul mai bine, să găsești cel mai bun mijloc de a crea cât mai multă valoare adăugată în tot ceea ce faci.


Ce trebuie să faci pentru a avea mai mult, este să devii, sau să te pui în situația de a fi MAI MULT. Nu-ți dori să fie mai ușor; dorește-ți să fii mai bun.


Știi cum definesc eu Libertatea Financiară? 

Să poți să faci ce vrei tu, când, unde, cum și cu cine vrei tu!


Iar metoda cea mai sigură de a obține acest lucru este în primul rând prin schimbarea realității pe care o trăiești. Și cum faci asta? Investind timp și energie în dezvoltarea singurei resursa asupra căreia ai deplin control: TU însuți.


În câteva zile continuăm cu câteva strategii pentru a-ți crește valoarea personală și te voi ajuta să faci primii pași în direcția corectă.


Ești gata să devii TU cel care își CREEAZĂ realitatea, nu doar reacționează la circumstanțele sale?


Scrie-mi care crezi că este cea mai mare piedică în transformarea visurilor tale în realitate. Dacă ți-aș da acum o baghetă magică, care ar fi dorința a cărei împlinire ar aduce cele mai mari schimbări pozitive în viața ta? (Genericul ”să am mai mulți bani/timp” nu este o opțiune 😛).


Aștept cu nerăbdare răpunsul tău!


Află cum să abord​ezi economiile și investițiile ca să obții LIBERTATEA FINANCIARĂ

Parcurge cursul GRATUIT pentru un set de strategii și tehnici utile ce le poți aplica de AZI

Marketing by

Copyright 2020, LÁSZLÓ ERDŐS

​Telefon/WhatsApp: 0742 076 584

​Messenger: m.me/laszloerdoslearning